Skiskyting

Norge er ett av de beste landene i verden i skiskyting. Skiskyting er en blanding av langrenn og skyting. Løpere går på bane, på samme møte som langrenn, med et gevær på ryggen. Banen er ofte i en sirkellignende form og når løperne har gått en runde kommer de inn på stadion. På stadion er det et område hvor man skyter på blink. Dette kalles for standplass. På standplass må løperne enten stå eller ligge for å skyte på blinken. Man står etter ligger annenhver gang. Treffer man på alle 5 blinkene man må skyte fortsetter man ut i banen, eller løypa. Bommer løperne må løperne gå ut en en liten strafferunde etter å ha brukt opp sine bom de har lov til å ta uten å få straff.

Alle vil gjerne treffe med en gang og ikke ta ekstraskudd. Ekstraskudd krever mer tid. Alle løperne skyter på blink 4 ganger. Geværet veier minimum 3,5 kg. Blink på liggende skyting er 3 ganger så små som blink på stående skyting. Det er lettere å treffe blink på liggende enn på stående. Publikum og kommentatorer forventer derfor at løperne treffer på alle liggende skytinger.

Som i langrenn er det mange av de samme typene konkurranseform i skiskyting. I spring går løperne kun 10 km og skyter kun 2 ganger. Da får man ingen ekstrasjanser på standplass, så bom leder til en liten strafferunde. Fellesstart betyr at alle starter likt og går i 15 km med 4 skytinger.

Skiskyting krever at løperne er gode på skyting og på langrenn. Det er krevende å være veldig god på begge disse disiplinene. Selve sporten var først en militærsport som ble utviklet til en konkurranseidrett etter andre verdenskrig. De virkelig gode landene i skiskyting er Norge, Tyskland og til en viss grad Frankrike. På kvinnesiden har også Sverige utmerket seg.

Den aller største i sporten gjennom tidene heter Ole Einar Bjørndalen. Ingen har vunnet mer enn Ole Einar i skiskyting. Han er så god at han også har en verdenscupseier i langrenn. Ole Einar er kongen av skiskyting hvor Vinter-OL i Salt Lake City i 2002 var hans alle beste arrangement. Der vant han hele 4 OL gull. I Vancouver i 2010 vant han et gull. I Sochi i 2014 vant han 2 gull.

Det beste stedet å se skiskyting er fra sofaen. Det er ikke å komme utenom at du får sett best hjemme. Du slipper å være ute i sporet og fryse, være kald på bena, pakke med deg alt av mat, osv for å se et par sekunder av løperne når de fyker forbi. Man slipper også å se løperne gjennom hele sporet på storskjerm fra stadion. Ser man skiskyting på TV ser med veldig godt at løperne faktisk treffer, eller ikke, blink på standplass. Skiskyting er i forskjellige land og må steder med lite infrastruktur. Det er derfor mye mer praktisk å se skiskyting fra sofaen. Da vet man akkurat hvor man skal se og når det starter. Forsinkelser og kanselleringer på grunn av dårlig vær kan lett tas hånd om fra favorittsofaen.

Comments are closed.