Historien om spydkasting

Introduksjon

Spydkastet har størst forbindelse til krigføring av alle de olympiske arrangementene. I tiden mellom den mykenske tiden og Romerriket var spydet et vanlig brukbart våpen. Å være lettere enn spydet, spydet ville bli kastet i stedet for skyvekraft og dermed tillatt langdistanse angrep mot ens fiende. Idrettsutøvere brukte imidlertid spyd som var mye lettere enn militære fordi ideen om arrangementet var å demonstrere avstand i stedet for penetrasjon. Den ene store forskjellen mellom spyd av de gamle spillene og spyd av mer moderne tid er en skinn thong, kalt en bekhte som ble såret rundt midten av skaftet. Idrettsutøvere ville holde spyd av thong og når spyd utgitt denne thong unwound gi spyd en spiralet flytur.

Historie

Den moderne spyd veier 800 gram. Det kan opprinnelig være laget av tre eller metall, men dagens spyd må være laget av metall. Spydet er den eneste kaste hendelsen ikke å finne sted i en ring. Utøveren får rett løp før han slipper sitt redskap og har seks kast i konkurranse.Mens diskosen og skuddet var dominert av amerikanske idrettsutøvere, har spyd- og hammerkastet vært dominert av europeere, spesielt skandinaver. Finlands Matti Järvinen oppnådde flest verdensrekorder – 10, satt mellom 1930 og 1936. Av de 69 OL-medaljene som er tildelt i spydkast for menn, har 32 gått til konkurrenter fra Norge, Sverige eller Finland.Den første spydkastingkonkurransen under DE OLYMPISKE LEKER ble arrangert i Athen i 1906. Kvinnene holdt sin første olympiske spydkonkurranse i Los Angeles i 1932.

I 1912 var den eneste opptreden i OL av tohånds spydkast, en hendelse der redskapet ble separat kastet med både høyre hånd og venstre hånd og merkene ble lagt sammen. Ganske populær i Finland og Sverige på den tiden, denne hendelsen snart falmet i uklarhet, sammen med lignende varianter av skuddet og diskos.Spydet er den eneste kaste hendelsen ikke å finne sted i en ring. Utøveren får rett løp før han slipper sitt redskap og har seks kast i konkurranse. I tillegg til kjernen og overkroppen styrke som er nødvendig for å levere redskapet, spydkastere dra nytte av smidighet og atletisk vanligvis forbundet med løping og hopping hendelser. Dermed deler utøverne mer fysiske egenskaper med sprintere enn med andre, tyngre kaste utøvere. Ulike mindre modifikasjoner i arrangementet ble gjort gjennom årene, men den mest radikale endringen i kjølvannet av Uwe Hohns kast på 104,80 meter i 1984. Fordi risikoen for tilskuere fra kast av denne størrelsen ble svært reell, tok IAAF en beslutning i 1986 om å flytte tyngdepunktet tilbake 10 centimeter. Denne nye spyd resulterte i kaster 10 til 15 meter kortere og gjorde spyd mer utsatt for å holde seg i bakken.

Comments are closed.