Fotball VM

Fotball VM er en av de største fotball-øyeblikkene på TV. Noen av de aller største begivenhetene snakker vi fortsatt om i dag. Hvor var du når Norge slo Brazil 2-1? Så du målet til Kjetil Rekdal? Drillos mesterstykke med den norske landslaget skjedde i fotball VM. Det norske landslagets gull alder fikk vi alle med oss fra stua. Stolte øyeblikk for en stolt nasjon.

Det internasjonale fotballforbundet FIFA arrangerer fotball VM hvert fjerde år. Alle land i verden får da muligheten til å vise hvor gode de er i fotball, en sport som spilles overalt i verden av millioner av spiller og ses av milliarder på TV.

Den regjerende verdensmesteren i fotball for menn er Tyskland. De holder fire titler så langt. Det er kun Brasil som holder flere titler i fotball for menn enn Tyskland, med sine 5 titler.

Man må kvalifisere seg for å delta i VM. Alle land kvalifiserer seg ved å spille kvalifiseringsmesterskap. Det er 6 av disse i henhold til verdens-regioner. Verdens-regionene er de samme som underavdelingene i FIFA. Disse 6 regionene er Asia og Australia, Afrika, Nord Amerika og karibiske øyer, Sør Amerika, Oseana og Europa inkluderte noen sentral asiatiske land. 32 av de beste kommer til VM. Hvis man arrangerer VM får man automatisk delta. Det har derfor mye og si om man arrangerer VM. Arrangerer man VM sammen med noen så får begge automatisk delta.

Brasil, som sagt, er verdens mestvinnende landslag for menn i fotball VM. Det er også det eneste landet som har kvalifisert seg for VM hvert år siden VM startet. Dette i seg selv er ganske utrolig og sier mye om Brasil som fotballnasjon og fotballmakt. Tyskland har spilt i alle VM de har kvalifisert seg til, og har kun vært borte fra to VM grunnet et hvor de takket nei og et annet de ikke fikk lov til å være med.

Det norske herrelandslaget i fotball hadde sin glansperiode på 1990 tallet, hvor Norge deltok i 2 VM. Drillo tok Norge til VM. De to virkelig store spillerne når Norge startet steget inn i internasjonal fotball for fult var Erik Thorstvedt og Rune Bratseth. Erik var en veldig god keeper og spilte for Tottenham. Rune spilte for Werder Bremen. Deretter kom kjente navn som Lars Bohinen, Erik Mykland, Øyvind Leonhardsen og Stig Inge Bjørnebye inn i gruppen. Storhetslaget begynte å forme seg. Drillos strategi gikk i å spille langballer og kontre. Spillet skulle alltid gå fremover.

Da Kjetil Rekdal kom inn på landslaget igjen ble det mer sving over landslaget og landslaget banket inn mål etter mål på vei til 1994 VM. Vi kunne sitte hjemme å se at San Marino ble banket 10-0. En helt fantastisk fotballkamp fra sofaen. Nederland ble slått og landslaget spilte uavgjort mot England.

Veien mot 1998 VM ble god og nye navn som Henning Berg, Frode Grodås, Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær kom inn på landslaget. Disse spillerne var essensielle i å løfte laget til VM i Frankrike dette året. Det hele toppet seg med at vi kunne se Norge slå Brasil 2-1 hvor Flo og Rekdal satte inn målene. En utrolig stemning og uforglemmelig norsk fotballøyeblikk,

Comments are closed.