Sjakk

Sjakk er verdens mest spilte spill. Kun 2 spillere kan spille spillet, en mot en. Ca. 600 millioner spiller sjakk rundt om kring i verden. Man tror at sjakk startet i Asia men er usikker på om dette var i Kina, Persia eller for eksempel India. Spillet er over 1500 år gammelt og det finnes mange historier om spillet og opprinnelsen.

Sjakk er et spill som består av 64 ruter hvor 32 er lyse og 32 er mørke ruter. Hver spiller har 16 brikker slik at 32 ruter av de 64 rutene er dekket av brikker når spillet starter. Spillet består av seks forskjellige typer brikker og disse har alle forskjellige typer regler for hvordan de kan flytte. Man spiller med brikker som tårn, hest, springer, konge, dronning og bonde. Spillet er i så måte basert på samfunnet slik det ofte så ut for lenge siden. Hele poenget med spillet er å sette motstanderens konge under så mye press at man tar konger og vinner spillet. Det er ofte at sjakk ender i uavgjort eller remis fordi man ikke klarer og sette motstanderens konge under nok press til at den blir tatt.

Sjakk spilles i mange fasonger hvor en type er lyn-sjakk. Her får spillerne en veldig kort betenkningstid slik at spillet går veldig raskt. Tradisjonell sjakk spilles med mye lengre tid som gjør at sjakk kan ta veldig lang tid, opptil 7 timer. Det er derfor veldig fint å se sjakk på TV. Ser man sjakk fra sofaen kan man gjøre flere andre ting samtidig. Man kan gå unna noen av dagens gjøremål mens man følger sjakken. Når det går så lenge som 7 timer kan man som tilskuer bli sliten, sulten og trøtt. Er man hjemme kan man fint spise flere måltider, ta seg en lur og til og med en liten treningsøkt hvis man ønsker det.

Sjakk er et strategispill og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Spiller man sjakk har man full kontroll over sine brikker. Dette gjør at sjakkspillere prøver å analysere alle mulige trekk frem i tid for å være sikker på at det trekket, altså hvordan man flytter brikken, er det beste trekket for hvordan man ønsker at spillet skal gå. Sjakk er derfor et tenke- og analyse- spill. Den konstante analysen i sjakken gjør spillet veldig krevende og slitsomt. De beste sjakkspillerne har en veldig godt og rasjonelt utviklet hjerne. Spillerne husker mange tusen kombinasjoner av trekk. På denne måten blir sjakk et slags gjenkjennelsens spill. Spillerne ser hvordan spillet utvikler seg i løpet av spillet ved at trekk utspiller seg som man har sett før og ved å gjenkjenne disse trekkene og mønstrene kan forutse hvordan spillet kan avsluttes ved å gjøre de samme trekkene.

Dagens beste sjakkspiller er den 26 år gamle nordmannen Magnus Carlsen. Han har en ekstrem måte å tenke sjakk på og viste interesse for rasjonelle modeller i en veldig tidlig alder. Magnus har slått alle i verden av betydning i sjakk og briljerer med sjakken på forskjellige måter. Han har spilt sjakk med bind for øynene mot 20 personer og ikke tapt. Sjakk fra sofaen er en perfekt måte å heie fram våre nasjonale idrettsstoltheter.