Ishockey

Ishockey er en sport nordmenn tradisjonelt ikke har brydd seg altfor mye om, men man spilte litt nå og da på dammen. Det er et ishockey miljø i Norge som bare blir bedre og bedre. Norge har et ishockey forbund som styrer ligaene. Get ligaen er den høyeste ligaen. Selve sesongen varer fra høsten til våren. Det er kun ti lag i Get ligaen, men alle lag spiller mot hverandre hele fem ganger. Det blir mange kamper på en sesong, hele 45 kamper. Det er gøy å se på ishockey. Sporten er rask og ganske hard.

Ishockey er et lagspill og sporten spilles på en bane dekket av is. Sporten er en tradisjonell vintersport, selv om man kan spille inne om sommeren. Ishockey kommer fra Canada og ble spilt der rundt 1850 tallet. Sporten er stor i Canada og USA, hvor de har en liga som heter NHL. Dette er det beste ligaen i verden hvor både amerikanske og canadiske lag spiller sammen. Den russiske ligaen er nok den nest beste. Russerne er veldig gode i ishockey og ser på ishockey som en nasjonalsport. Det er viktig å vinne VM og OL i ishockey for russerne. Mange russere identifiserer seg med spillermentaliteten. Det er tøft, man slåss og det går fort. Under sovjettiden var det russerne som dominerte ishockey.

Det norske landskapet for herrer i ishockey har aldri vunnet noen mesterskap i ishockey. Det er 8 norske spillere gjennom tidene som har spilt i den gjeveste ligaen NHL. Liker man ishockey må man se NHL kamper. Det er her det store skjer i ishockey.

Norsk ishockey er blitt veldig bra igjen. Gullalderen var på 1950 tallet deretter var det en nedadgående trend som har tatt seg opp igjen i det siste. Leif Boork, en kontroversiell svenske brakte norsk ishockey for alvor tilbake på toppnivå rundt 2000 tallet. En tøffing som krevde mye og skapte resultater, men tok et knefall rett før Salt Lake City OL som gjorde at Roy Johansen kom igjen. Han tok Norge til kvartfinale og OL. OL er en stor og viktig turnering. Her samles alle de største lagene og Norge er nå en naturlig del av det.

Ishockey spilles på is. Alle spillerne har skøyter på bena. Det gjør at det går veldig fort og man kan stoppe veldig fort. Banen man spiller på er rundt kantene slik at man ikke trenger å stoppe men kan spille seg rundt hjørnene. Det er også ganske høye vegger slik at man ikke får pucken over til publikum. Ishockeyspillere har alle en kølle som de bruker til å flytte pucken (en flat rund ball) rundt med. Det er lov å bruke hendene for å ta ned pucken og det er lov å sparke med skøytene, men det er mye mer praktisk å bruke kølla. Hvert lag har et mål og en målvakt.

Målet er å score mål ved å få pucken inn i mål. Man kan dytte hverandre litt og man kan skøyte spillere inn i veggene på ishockeybanen. Dette gjør at det går fort og at det er spennende. Sett deg ned og slapp av med ishockey.

Comments are closed.