Langrenn

Langrenn er en av idrettene Norge er aller best i. Sporten kommer fra skigåing og utøves enten klassisk eller fristil. Klassisk langrenn betyr at løperne må følge skisporet og løperne kan ikke gå på ski etter den kjente skøytestilen. Fristil langrenn betyr at man kan gå akkurat som man vil, som vanligvis ender med at alle skøyter, da bruker løper ben og armer til å dytte skiene bort fra seg selv. Det er en veldig rask måte å gå på ski på.

Langrenn er en stor vinteridrett i Norge, Sverige og Finland og sporten har flere internasjonale mesterskap, som OL, VM og tour de ski. Sporten utøver i forskjellige varianter i mesterskap. De klassiske variantene er at løperne går forskjellige distanser, som for eksempel 10 km, 15 km eller 50 km. Det er mye strategi involvert i langrennssporten når det er flere løpere fra samme land som går. Ser vi på 50 km, eller 5 mila, som er en av de aller største øvelsene i langrenn, ser vi at løperne fra samme land vil hjelpe hverandre.

Land vil ha noen løpere de satser på, som de forventer vil ha sjanse til å faktisk vinne løpe og andre løpe som de kanskje tror ikke vil vinne. De dårligere løperne forventes å hjelpe de bedre i starten, hvis mulig, til å holde tempo oppe for de beste løperne. Det samme ser man i sykling. Det er ikke alltid man gjør dette.

En av konkurranseformene man ser fra sofaen er fellesstart. Da starter alle løperne likt. Dette er en skikkelig spennende konkurranseform da man ser kriging fra start til slutt. Det er en veldig enkel konkurranse å følge fordi men vet at den som leder liker best an og den som kommer først i mål vinner.

Langrenn er en vanskelig sport å se live. Drar man får å se langrenn kjøper man enten billett for å se den fra stadion, eller så må man være ute i løypa og se den. Ser man sporten i løypa ser man kun 20 sekunder av hver løper når de passerer. Det er ikke mye. Hvis løperne tar et par rundet som del av konkurransen får du med deg alle løperne et par ganger. Det kan fort bli lite. Står du på stadion får du med deg alles start, og du ser når alle kommer over målstreken. På stadion får du ihvertfall med deg de siste dramaet når flere kommer over målstreken samtidig. Men også her ser du ikke så mye av det som faktisk skjer.

Den største fordelen med å stå på stadion er at du står sammen med mange andre, så du føler stemningen. De har en storskjerm på stadion som gir et inntrykk av hvordan løpet går der ut.

Langrenn er en sport som man klart best ser fra sofaen. Da slipper du kaldt vær, snø, regn eller andre typiske vintervær. Man holder seg tør mens man får med seg absolutt alt fra løpet. Bra kommentarer, ser alle løperne hele tiden og god bevertning.

Comments are closed.