Vinter OL

Norge er en nasjon av sportsentusiaster og mange driver sport selv. Vinteren er lang i mange deler av landet som gjør at vi er mye ute om vinteren, og selvfølgelig er sport en del av vintermoroa. Sport om vinteren er derfor utbredt og vintersport er noe som nordmenn er gode på. Vinter OL er derfor et viktig vinterarrangement og er blitt en sports-institusjon mange må følge. Vi dyrker frem vinter atleter i Norge. Da mange vet hva det kreves å gå fort på ski, stå på snowboard eller kjøre fort på slalåmski står det respekt av idrettpresentasjonene kvinner og menn gjør i vinteridretten. OL er den største turneringen for vinteridretten.

Vinter OL blir arrangert hvert 4 år og ble først arrangert i Frankrike, Chamonix, i 1924. Norge arrangerte vinter OL to ganger, en gang i 1952 og en gang på Lillehammer i 1994. Lillehammer var en folkefest utenom det vanlige og man viste OL på skolene rundt omkring i Norge. Man kan derfor si at en generasjon vokste opp med gode minner fra vinter OL. OL krever mange timers arbeid og folk melder seg frivillige for å jobbe for OL. Et stort frivillighetsapperat følger OL rundt hvert 4 år. OL i Sochi 2014 hadde ca 25.000 folk fra forskjellige land, men mest fra Russland, som frivillige. Frivillige gjør alt fra å tolke, sjåfør, bygge traseer og styre renn.

Det er mange forskjellige disipliner i vinter OL, som aking, bob, curling, skiskyting, ishockey, kunstløp, hurtigløp, kortbaneløp, freestyle, skihopp, alpint, snowboard, langrenn og kombinert. Norge er så gode i vintersport at Norge som land leder medaljeoversikten for alle vinter OL sammenlagt. Med andre ord er Norge det beste landet i vinter OL gjennom tidene.

Det er ikke praktisk å se vinter OL på stadion. Den beste måten å se vinter OL på er fra sofaen. Da har man ro, man har tid, man har kos og varme, og man har godt med mat. Vinter OL i Sochi i 2014 var i Russland. Dette var første gang Russland arrangerte vinter OL. Det var ikke så lett å være publikum på dette vinter OL-et. Man måtte få seg visum, selv om dette var forenklet. Publikum må også forholde seg til et annet språk og til et folk som ikke snakker så godt engelsk. Det var mange frivillige i Sochi, også fra Norge. Sochi OL var heller ikke så flinke på å tilby god mat og drikke på arenaene, men så ut til å prioritere store flotte og nye anlegg.

Det er også en utfordring å få med seg alt man vil se når man er på stedet. Tiden går når man reiser mellom flere stadion og mange løp går samtidig. Ser man det på TV får man med seg alt det man ønsker å se. Norge tok 11 gull i Sochi. Det var flere gull i langrenn, skiskyting, kombinert og alpint. Totalt fikk Norge 26 medaljer. Det hadde nesten vært umulig å få med seg alle disse arrangementene i Sochi. Fra sofaen kunne man enkelt se alle de norske vinne alle medaljer.